Дорожній рух… Безпека дітей – у ваших руках!!!

  Шановні батьки! Сьогодні ваш малюк всюди ходить з вами за ручку, але час швидко промайне, малюк піде до школи, стане самостійним пішоходом і пасажиром.

Формування у дітей навичок безпечної поведінки на вулицях міста – спільне завдання педагогів та батьків. У дошкільному  закладі  ми проводимо бесіди, заняття, ігри, розваги, виставки на дану тему, але цього мало — практичне застосування цих знань цілком лягає на ваші плечі. Єдність наших і ваших вимог до дітей — це умова безпеки наших дітей!

                                 5 правил, які має запам’ятати дитина:

Знай свій колір

Допоможіть дитині дізнатися про світлофори та основні дорожні знаки, а також про те, на що вони вказують. Іноді замість силуету людини на пішохідному переході використовується символ руки. Розкажіть своєму малюкові про це теж. Якщо для пішоходів є інші символи, ви повинні зробити так, щоби діти про них знали.

Зупинись. Подивись. Переходь

  • Малюки зазвичай неуважні, тому привчайте їх завжди зупинятися біля проїжджої частини.
  • Доведіть до автоматизму звичку оглядати дорогу в усіх напрямах, перш ніж переходити.
  • Переходити дорогу можна тільки по зебрі, на пішохідному переході, на зелене світло, а біля перехрестя — не навскіс, а перпендикулярно дорозі.
  • Дорослі повинні завжди супроводжувати дітей у віці до шести років і тримати їх за руку, переходячи вулицю, але дайте можливість дитині вести вас!

Будь уважним — слухай

Поясніть дітям, що вони не завжди можуть побачити автомобіль, адже він може бути за поворотом. Тому вони повинні прислухатися та бути уважними, щоб завчасно зреагувати на наближення транспортного засобу.

 Не бігай через дорогу 

Здебільшого діти нетерплячі, вони можуть перебігати через вулицю, щоб дістатися до іншої сторони. Вони також можуть бігати дорогою під час гри. Поясніть дитині, що бігати на проїзджій частині неприпустимо, і, залежно від її віку, розкажіть про можливі наслідки порушення цього правила.

 Завжди ходи по тротуарах 

Навчіть своїх дітей рухатися лише по тротуарах, тримаючись правого боку, щоб не заважати зустрічним пішоходам. Будьте прикладом для них.

5 методів, які допоможуть привчити дитину до правильного поводження на дорозі

  1. Власний приклад

Маленькі діти завжди повторюють за дорослими, тож використайте це на користь, нехай діти вчаться у вас тільки хорошим манерам.

  1. Розмови

Звичайна прогулянка може з легкістю перетворитись у захопливий урок про безпечне поводження на дорозі. Розкажіть малюку, що тротуар — для пішоходів, а дорога — для машин, про світлофор і його роль у дорожньому русі.

  1. Творчість

Повчальні мультики, книжки, мобільні додатки — усе підходить для вивчення правил дорожнього руху. Намалюйте та розфарбуйте дорожні знаки або плакати, щоб допомогти дітям краще їх запам’ятати. Запропонуйте малюкові подивитися мультик «Азбука безпеки на дорозі тітоньки Сови». Перегляд допоможе дітям дізнатися про важливі правила поводження на дорозі. Є мультфільми, в яких правила вбудовані в сюжет. Дитина дивиться на улюблених персонажів, паралельно запам’ятовуючи важливу інформацію.( Суперкнига, Фіксики).

  1. Гра

Гра — це один із найкращих способів навчити дітей тому, що важливо. Ось кілька ідей, на які ви можете покластися, щоб допомогти вашій дитині дізнатися про безпеку дорожнього руху:

  • Побудуйте з малюком іграшкове місто, використовуючи машинки, ляльки, конструктор тощо.
  • Пазл – головоломка «Дорога»— прекрасний ігровий посібник для вивчення правил дорожнього руху. Дитина може збирати дорогу в різних напрямах та одночасно вчитися правильному поводженню на вулиці.
  • Пропонуйте дитині погратися із друзями в рухливі ігри на дорожню тематику, наприклад, «Перехрестя». У грі беруть участь четверо й більше дітей. Діти діляться на дві групи — пішоходи й автомобілі. Лунає свисток ведучого. Перехрестя оживає: йдуть пішоходи, рухається транспорт. Якщо виникають порушення правил дорожнього руху, ведучий свистить, називає ім’я порушника, і той вибуває з гри.
  1. Перевірка

Проведіть дискусію — апишіть дитині ситуацію і запитайте її, що треба робити. Наприклад: «Ви граєте, і ваш м’яч котиться на середину дороги. Що б ти зробив?» Або ви можете запитати: «Ти спізнюєшся до школи, тому тобі слід бігти за автобусом, правильно?» І подивіться, що вони говорять. Обов’язково розкажіть, якими мають бути правильні дії, та якщо відповідь малюка була хибною, дайте обґрунтовані роз’яснення. Зі старшими дітьми можна провести цікаву вікторину і навіть пообіцяти супер-приз, якщо вони правильно відповідатимуть на всі питання.

    Поки діти маленькі, розповідайте їм правила безпечної поведінки на дорозі й самі демонструйте правильний приклад, тоді ви будете спокійні, відпускаючи учня самого до школи або на прогулянку!